clik-clik di sini

8 Jun 2009

DUGAAN.....DUGAANNNN

~kenapa ibu selalu menangis?rasa mcm diri ini belum terbaik sebagai isteri/ibu,
rasa tercabar diri apabila umairah sekarang dah rasa berat nak dengar
kata-kata ibu...apa yang ibu cakap,semuanya umairah akan cakap
''sabar...sabar...boleh sabar boleh tak''?
~kadang2 hilang juga kesabaran ibu di buat nya...harus ke ibu pukul?sebelum
ini hanya ibu acah2 jer,belum penah singgah ke badan umairah....adussss!!!!!!!
ini kah yang dikata kan dugaaan.......nak pergi jalan rumah sedara pun
sekarang nie dah tak nak ikut...umairah akan cakap ''why i short go''?
saborrr je lahhhh hati ibu nie berkata.....
~setiap malam mahu juga ibu menangis seorang diri pabila dah tidu kan umairah...
''ibu akan cakap,maafkan ibu kalau ibu terkasar dengan umairah!ibu nak
umairah jadi yang terbaik+jangan melawan cakap ibu/ayah+jadi
anak yang baik(solehah)''
~terasa penatnya kadang2 itu...tapi terfikir sejenak baru anak sorang!!!
ragam umairah sekarang menjadi-jadi,apa yg umairah mahu semua ibu/ayah
ikuti....apa sahaja semua beli!!tapi kenapa umairah masih tak nak dengar
cakap!!!!
tapi dalam gerak hati mungkin umairah marahkan ibu,umairah nak adik
tapi ibu dah berusaha sampai sekarang belum ada rezeki lagi
nak buat macam mana?firstly ibu pergi tradisional,pakar puan,moden
lepas tu pusing balik..tak jemu2 ibu usaha......munkin lambat rasanyaaaaa..
~harap umairah faham~



ayah pulak kerja balik tak macam ofis hour kul 5 dah terpacul balik.....
sering pulang lewat...ialah ayah nak rezeki lebih!!!dah keje seorang driver
merangkap bodyguard apa nak buat..!!tapi itu lah,ibu akan
kuatkan hati,,lapang sangat dada ini bila ibu ada dengar seorang ustaz kat tv3!!!
kalau kita hati macam tak tenang jer,pas solat subuh baca jer surah yassin,alhamdullilah
ibu dah amalkan.........
~minggu nie ibu banyak menangis...tak tahu kenapa?sensitif sangat...lagi
satu berita last week dah plan dengan family ibu nak jalan2 kelantan/terengganu
tapi last2 ayah tak dapat cuti pulak...adussss menangis lagi!!!!
tak pe next time kata ayah............

15 comments:

~Cinta Cukulet~ said...

cabaran mendidik seorang anak memang byk..semoga akak kuatkan hati dan terus tabah...tugas seorang ibu adalah tugas yg mulia :)

~mamazahra~ said...

sabo kak eyh...
dugaan kite sbg ibu neh...
mmg payah nak besarkan anak...
tak dpt bayangkan cane mak bapak kite lu leh besarkan lebih dari sorg...
kita yg sorg ni pun da cam tak cukup tgn...
sama2 la kita doa, Allah bg kite kesabaran yg tinggi..amin~

MiszMama a.k.a Haslynda said...

samelah kite minggu ni..asyik nangeh je..penat sangat..sihubby janji itu ini tapi tak tunaikan.
Sekian luahan hatiku..insan yang tengah nangeh depan lappy(betul2 kejadian ni..iskiskisk..)

MatAhaRiKu said...

mendidik anak memang perlu bnyk kesabaran dan perlu si ibu faham yg anak masih kecil dan tak mngerti tentang hati dan perasaan..sebb tu la kdg2 anak cakap dia ingat perkara biasa tp telah menguris hati si ibu..jd sering la berikan kata2 semngat dan mberithu pd anak apa yg dikatakan itu adalah tak sewajarnya buat seorg anak kepd ibu..insyallah suatu hari nti dia akan faham

kin hashim said...

Berapa umur umairah tuh? Biasalah...anak sedang membesar melalui peringkat sebegitu. Apa yg boleh seorg ibu buat? Sabar..dan terus sabar..dan sabar... sambil berikan tunjuk ajar. Org kata, sabar ada had. Memang pun, kadang2 perkara2 kecil2 je pun yg anak2 buat boleh menyebabkan kita hilang sabar. Tapi,dalam hal anak2 kecil, sebaik2nya jgn diletak had sabar yg terlalu rendah. Dan ada baiknya, bila anak2 degil, kita koreksi diri sendiri... mungkin ada silap salah dalam tindakan kita yg menyebabkan anak2 kita berlaku sebegitu rupa.

[-suziey-] said...

ala nape nangis2..besela tuh..kadang2 dugaaan dtg bertimpa..sabar ok..bdk2 besela..susah sket nk dgr kata..time dia utk main jek..kita yg kena phm..mmgkdg2 geram..kadng kalu sy xthn sy pukul sket2 kt tgn jek..xpe sket2..bak kata org syg anak pukul-pukulkan..hehe:p
pasl cuti tu maybe ade hikmahnya xdpt cuti tu...sabar ok :)

yginsaf4 said...

salam akak itteww.. don sodeyy sodeyy one uoolsss

atty's said...

saalam..kekdg kerenah anak2 mmg menguji kesabaran..

Mamamanja said...

biasa la... anak MM pun camtu gak.. ari2 nak kena marah. makin besar makin menunjukkan kedegilannya huhuhu

syahadah said...

anak kta sama je peel nya...
geram kadang kesian...
tp skrg mmg uji kesabaran mendidik anak2 kita ni....apapun...harap kita jadi ibu yg baekla..harap2 mereka sygkan kita smpi ke besar..i pun kekadang rasa mcm bole tak mendidik anak smpi die dewasa...moga2 mereka menjadi insan yg berguna kan

MaMaQaYPo FaMiLy said...

ni mesti tak penah pukul anak ni? pastu terus rasa bersalah kan? pukul utk ngajar & pukul utk mendera tak sama.. tak yah lah pikir2 sgt..

Budak2 skrg mmg bijak... lebih2 lagi anak tunggal cam umairah tu.. kita kena lah jadi 'sahabat' mereka...

ttg nak tambah baby, insyaAllah.. kalau ada REZEKI, akan ada juga... bersabarlah yer!!

ibu_umairah said...

pada u all member2 blog yg ibu dikasihi,tq kerna bagi nasihat serba-sedikit!!!!!ok ibu akan banyak2 bersabar.....tq sp much.....

ikiqzana said...

Sabar yer ibu umairah.. anak2 memang mcm tu.. sama mcm sara selalu gak mintk nk adek..
mgkn belum ada rezeki lg..

EIJAM'S FAMILY said...

sabar yerk ibu..insya-allah nantie adeler rezki tue.. berdoa2 banyak2

kakyong said...

ibu mana yg tak diduga.. biasa lah kan.. kdg2 bila terlampau penat, dok kelam kalut dgn anak2, siapkan segala kerja rumah.. tup2 en ayah mcm tak hargai... siapalah yg tak sedih... tp kdg2 hal ni tak dpt kita bendung...

elok juga menangis.. buang asid2 dlm badan.. hihihh..

pukul anak utk mengajar tak salah.. kakyong tak pernah rasa regret kalo kakyong marah @ pukul anak sket.. sbb tujuan utk mengajar supaya anak2 behave..

tp bila anak sorg ni, mungkin lah sentimental value nya lain sket... :)

Insya Allah, usaha tangga jaya.. doa juga perlu... ade rezeki nanti, ade lah adik utk umairah... cheersss....

~tetamu istimewa~

~My Memory~