clik-clik di sini

31 Jul 2009

tekak ibu sakit

salam....hari ini betul2 badan ibu kurang bermaya!!
tekak terlalu sakit,demam kejap panas/sejuk..
jadi supaya tak melarat kan keadaan,ibu g clinic......
doc kata...tekak ibu terlalu merah dah ada nanah pun!!!!
puncanya ibu kat umah mak,pakai ubat nyamuk
asap.......hari pertama dah ada batuk sikit+tapi
ibu pertahankan..lama2 dah teruk mcm ni pulak......
sebelum ini ok jeee....munkin keadaan cuaca sama !!!!

*harus lah ibu say good bye ngan ubat nyamuk asap ini*


doc bagi ibu beberapa ubat...adusss ubat besar2
ini buat ibu rasa lemah sedikit!!!!tapi nak buat macam manakan
nak sihat........

*gambar ini ibu just copy je*

love n rindu munkin ibu?ermmmmm,rindu jangan cakap
lah......dengan my hubby tercinta!!!


*gambar ini pun ibu copy kat web site lain,cantik kan gambar nya
kehijauan gitu*

note:so sory kalau ibu tak dapat jengok blog u all.....badan
tak mengizinkan!!!!!maafkan ibu sekali lagi,doakan ibu cepat
sembuh!!!!!

29 Jul 2009

miss my hubby.....

lagi 4 hari mau berjumpa ngan my hubby....
walaupun ada 3G,tetap tak sama!!!hubby kerap O/S...
kejenya menimbun-nimbun....kesian,mcm ibu mahu tolong...tapi
tau tau.........

umairah pun setiap kali dia bangun pagi mulut nya
pasti bertanya''berapa hari lagi ibu,ayah nak amik kita?''
kain pelekat ayahlah yang mengubat hati umairah,setiap malam
selimut ke badannya........erm,mujurlah ada atuk untuk melayan kerenah
umairah!!tapi penat lah atuk,kejap bawa motor,kejap bawa kete!!!!
tapi atuknya sporting tak kesah cucunya nak g mana di bawakannya......

ibu seronok duk kampung..ialah duk ngan ayah/mak!!!masa nilah
nak rasa masakan mak.....nak tolong mak apa yang patut!!!
bawa makan apa mereka mahukan........dan dalam masa
yang sama ibu dapat juga sedikit membantu hubby
membayar bill2/card/saving!!mana yang ibu bole buat je laaa!!
tapi waktu malam,sebelum tidu ibu teringatkan
hubby..ibu pikir macam mana hubby iron baju,makan-minum,
siapa nak ingatkan barang2 keje.....




* gambar ini sekadar hiasan*

27 Jul 2009

sambungan cerita kenduri arwah

sambungan entry sebelum ni.....ada beberapa keping
gambar dalam suasana kenduri!!!
tapi ni kira kaum keluarga je..para tetamu dah pulang!!!

tengok la keriuhan keluarga kita orang......
walaupun perut kenyang/tapi dah kumpul macam ini
tetap beselera jugak!!!!!hee.heeeeee



tengoklah ibu itu..membelek-belek camera digital
''ben q''!!dah lama tak gunakannya semenjak
ada en.dslr nie..dah lupa macam mana
nak setting balik..adussss!!!

selesai kenduri ada meeting perbincangan
kenduri sepupu ibu(anak m.long)pada bulan 12

gambar yang kiri-kanan tepi sekali adalah sepupu ibu
yang tengah2 itu,siapa tak kenal umairah/aleya......diaorg nie
dengan sepupu ibu adalah mak sedara..alahai kecik2 lagi
dah ada pankat 'makcik'

note:tq odah bagi k.as copy je gambar nie.....






kenduri arwah nenek n atuk

salam sume.........dah 3 ari ibu tak update blog,
tapi ibu dah bg tau kan apa sebabnya!!!
memang tak sempat lansung nak buka lappy nie....ada je
aktivitinyaaa!!!

ok jom ibu cerita serba sedikit hari sabtu siang punya cerita
dulu ok.........tak banyak gambar,coz tak de kaki tangan
mahu menolong!!!jadi ibu amik gambar ini pun mana sempat jer.....
umah nenek ni teletak di kandang

di ruangan dapur kering....anak2 kecil lap pingan mankuk
*tengok umairah,ye,,yee jer mengankat dulang*



aleya'kami panggil si debab'..hee.heeee
+nur dini nasib baik mood nya ok hari itu...cayalah

inilah ketua mengarahkan budak2 susun cawan/pingan
hee.heee my SIL

adusss...budak2 nie,memang pantang nampak ibu pegang camera
selesai jer keje,ibu n anak2 balik umah SIL di ayer molek mandi n kemaskan
diri supaya wangi!!sebab nak jemaah mahgrib bersama kaum keluarga
di rumah nenek

dah wangi....anak2 kecil nie!!!!mahu balik ke umah
moyang semula....


sekejap je umairah pakai tudung...
katanya''panas sangat umah moyang ini''

odah n aufa''budak comel''(my sepupu)
kalian mesti kenal kan?heee.heeeee
tak puas nak sembang,coz aufa meragam je tak cukup
tidu munkin......

note:kalau ade cerita yg kurang lenkap,n gambar tak berapa cantik
harap di ampun

note:odah cepat emel masa kita tengah makan itu,tak saboor
k.as nak tempekkan kat blog ini...

note:agak puas berjumpa sanak-sedara/m.cik/p.cik
sepupu-sepapat...walaupun rasa macam sekejap je
tapi memang amat menyoronokkan!!!!terubat rasa rindu
di hati......


24 Jul 2009

cuti buat seketika.............

salam all member blog yang dikasihi......
hari ini ibu balik kampung melaka!!!!!
esok ada kenduri arwah atuk/nenek serta sambut puasa sekali...
all family berkumpul....(side my mum)
kebetulan my hubby esok petang O/S maka ibu n umairah
duk melaka dalam 1 minggu........

kalau agak2 ibu tak sempat nak melawat blog korang harap maklum
lah yeee.....dah nama duk kampung kan,ada je nak dibuat!!!
masa untuk mengemukan badan pun boleh jadi juga...hee.heeee
tapi don't worry duk kampung banyak aktiviti nyaa,sapu daun2 kering
pun boleh juga keluarkan peluh.....

*tak sabar nak tengok ole-ole dari kak.zana...mak maklumkan
barang ibu dah sampai,ibu alamat kat sana senang sikit!!kat sini
macam tak yakin je sampai atau tidak,sebab pernah mengalaminya....*

*hati berkobar-kobar nak jumpa sepupu-sepapat+
m.cik/p.cik yang dirindui..masa nilah nak jumpa
semua dan nak bersosek-sosek!!nama je duk 1 kl tapi
nak jumpa masing2 tak sempat.......*

note:sesiapa yg rindu kat ibu,tinggalkan pesanan ok senang ibu
nak buat tinjauan balik...byeeee

22 Jul 2009

entry....sebelum nak tidu!!!

asam pedas melaka.......... santapan ibu sekeluarga malam tadi!!
dah lama ibu tak buat masak asam ini,ini permintaan ayah....
selagi apa boleh masuk sayur2 dalam kuah ini
ibu letak jer!!!pada layu macam itu jer''rasa sayang pulak''..
ibu mata rambang sikit kalau dah ke cow khit,sume sayur nak beli.....


ini pulak award dari fidah
tq banyak2 ok!!!
*ceria je bunga-bunga ini*

21 Jul 2009

jawatan kosong.....jawatan kosong......

##pekerja wanita diperlukan segera##
tawaran istimewa menginap rumah sendiri 3 hari 2 malam!!!!!


hee.heeeeee..tension betul,lakukan pekerjaan mcm ni....
malas tau......ada sesiapa nak tolong ibu tak?


saje pelawa umairah:-

ibu:kakak nak tolong ibu tak?

umairah:tak nak lah,itu kan keje ibu..bukan keje
kakak!!

ibu:tolong lahhhhhh,tak kesian kat ibu?

umairah:kakak sibuk nie,tengah tunggu ''wonderpets''

ibu:lambat lagi lahhh...start!!!

umairah:eh tak faham ker..kakak kata buat lah sendiri!!!

ibu:eeerrrgghhhhh####hhhggggg


kenapa ek..bab-bab lipat kain ini amat malas lakukan!!!
nak kena mandi bunga ke buang badi malas....?
dah lah ari ini ujan dari pagi,lagi lah bertambah malas diri ku ini..


*tak per harus ku lakukan jugak sebagai seorang istri*


20 Jul 2009

bukit lalang....sepang

petang ahad..lepas asar kami pergi bukit lalang!!
tak plan pun,ayah tengok umairah kesian pulak ialah sejak-2 menjak
ini ayah dipenuhi dengan kerja...so we all pun bersiap n menuju
ke tempat nak dituju!!dalam masa yang sama,ayah cakap pada ibu
dah lama kita tak gunakan en.DSLR 1000D ini+harus gunakan
nanti merajuk pulak hee.heeeeee

ibu/umiarah first time ke sini...we all sampai kul 6,cantik tempatnya
ada resort/hotel seri malaysia!memang ramai orang yang berkunjung disitu!!
adatlah kalau dah nama tepi pantai...masing2 bawa tikar,pasang khemah
pun ada juga!!!so cantik sangat,mahu menunggu matahari terbenam..............




heee..heeee....ada gaya model cermin mata tak?

umairah rasa bangga betul dapat main pasir,
kebetulan pulak ada pulak sudu plastik kasawan tepi pantai



ape yang dibisik?umairah mahu merendam dirinya ke dalam laut!!
tak boleh coz,tak bawa baju n tujuan kita ke situ pun bukannya nak mandi..
next time ok?


merajuk anak dara nie.......ibu pulak membelek rambut nya
kut2 ada kutu tak?heee.heeeeee..tengok hari2 gatal kat kepala!!!
oooo nasib baik tak de....




ayah/umairah...dari lahir hinga kini wajah umairah
saling tak tumpah mirip ayah nya!!!



umairah tak dapat mandi.......tapi dia membebaskan dirinyaaa...
mula-mula main pasir,,,lama kelamaan sampai
ke tengah berjalan anak dara ini......



tengok!!!macam bawa diri jer umairah ini.....
''ayah cakap biarkan dia berjalan''




gambar kasut sebelum balik..heeee.hee...
kerja ayah!!!!

kami makan di situ juga
ada restoran seafood..best makanan semuanya fresh,maaf tiada
gambar coz perut dah terlalu lapar n tak tahan dengan godaan yang berbau
aroma asap2.....we all maghrib di situ n makan malam sekali nasi putih+ikan terubuk bakar+
sotong bakar n kerang bakar+sup campur###sungguh menyelerakan.....

18 Jul 2009

tiada aktiviti untuk hari sabtu.....

hari ini...hari sabtu..hari yang memboring kan!!!
tiada aktiviti.....selain mengemas rumah+iron baju+memasak dan
sewaktu dengan nya!!!umairah?biasalah aktivitinya bermain,tengok tv,baca buku!!

my hubby keje ari nie..he going to gemas!!meeting..meeting...
apa nak buat kan.......

selain itu ibu layan lah chanel tv sama umairah!!




2 cerita sekali ibu layan chanel mustika...apa nak buat!!dah
tak de cerita.............rasa nak g OU,call teksi tak sampai 5 minit
dah sampai rumah..tapi malas pulak,kadang2 tak syok
lah jalan tanpa hubby nie!!!!!umairah pun ok jer,tak pulak
dia merungut..........so,ibu putuskan cancel la g OU!!duk umah jeeeee,
mlm nie ada APM di chanel 104 pukul 9malam..


16 Jul 2009

from atie-farid

kad jemputan dari atie...
*boleh kan akak copy card nie?*



award from atie-farid........tq so much atie!!sayang atie tau

note:atie nanti akak bagi tau kata putus jemputan kad itu ok


ole-ole dari N/Z

salam........pagi khamis

agak lambat kali ini ibu post entry,maklumlah badan belum lagi
mengizinkan!!tapi hari ini ibu gigihkan jugak......just nak tunjuk ole-ole
yang ibu dapat dari a.ngah!!tak banyak cuma t'shirt+keychain+
pen n cap..

a.ngah cakap barang/makanan agak mahal di N/Z...
barang yang ibu dapat ini pun dah total duit malaysia rm120!dari
segi pemakanan tak de masalah coz ade restoran islam yang dipenuhi
tukang masak melayu yang berasal dari malaysia...menu masakan
memang selera orang kite!tapi harga nasi goreng kampung
rm25...wow terkedu ibu dengar.......!!best memang best negara yang aman dan
bersih.....tutur bicara pun amat tersusun sekali bila kita mahu
minta bantuan!!

*erm itu lah cerita serba sedikit.....harap u all enjoy!!

14 Jul 2009

Bawa pelancong makan western

post untuk hari ini....tapi ini cerita hari ahad nyeee!!bawa umairah
makan western food di sungai buluh.....

sebenarnya....ibu masak tengah hari itu tapi umairah tak nak makan!!
umairah cerewet bab-bab makan ini,

hari yang sama jugak a.ngah/k.ipar ibu balik dari n/z..




inilah pelancong yang ibu maksudkan itu.....hee.heee...

menu umairah makan malam itu..''cendana chicken chop''
memang antara tempat makanan western favorite we all di
sungai buloh ini laaaaa!!!!!





ibu/ayah tak makan...just minum air!!teman kan anak dara ni je..

*masa ini badan ibu pun dah rasa tak sedap+macam nak demam pun ada...
maklumlah penat kan jaga anak-anak a.ngah!!!!!!!!.........*

note:sorry tak banyak cerita,badan ibu masih letih lagi lah.......


~tetamu istimewa~

~My Memory~